Omschrijving |
Villa Favorita (later genaamd Hoog Wolde) is in 1874 Ontworpen door architect A.L. van Gendt. Oude Utrechtseweg 17-19.
De grote villa stond op het hoogste punt van een glooiend gazon. In 1878 werd een koetshuis toegevoegd, waarvan de situatieschets in het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) aanwezig is. In 1900 werd ook een rijtuigremise toegevoegd, waarbij er een tweede terreinschets werd gemaakt. Voor de oorlog bezat Hoog Wolde een schitterende tuin met rosarium, gezien de afbeelding
daarvan in het tijdschrift ‘Het Landhuis’ van 2 maart 1932.
De villa was lange tijd in gebruik als kantoor en is omstreeks 1995 afgebroken om plaats te maken voor moderne gebouwen. Het koetshuis resteert nog wel. Langs de randen van het terrein zijn nog oude beplantingen aanwezig: groepen van eiken en beuken, groepen van diverse coniferen en een solitaire bruine beuk.
In 1881 werd de villa genaamd Favorita, gem. Baarn, groot 64 are en 70 centiare voor f 24000 geveild aan J.W.P. Hamel JGzn.
In 1900 wordt de "deftige en moderne inboedel" van wijlen den WelEd.Geb. Heer T. Scholten waarbij zo goed als nieuwe ameublementen en vele andere meubelen, porseleinen, aquarellen, pendules, spiegels, ledikanten, bedden, dekens en matrassen, gas- en kaarsenkronen, rijtuigen, tuigen, stalbenodigdheden, bloemen, planten enz. geveild worden in villa Favorita te Baarn. (Bron Gooi- en Eemlander 21-4-1900)
In 1918 wordt Villa Favorita genoemd in het overlijdensbericht van Theodorus Antonius Josef Gilissen. Deze bankier kwam in 1918 om bij een treinramp in Weesp. In 1915 en 1917 wordt Gilissen inderdaad als bewoner van villa Favorita genoemd, echter als adres staat Spoorweglaan 4. De spoorweglaan is later omgedoopt naar Gerrit van de Veenlaan. De villa stond inderdaad op de hoek van de Oude Utrechtseweg en de Gerrit van de Veenlaan.
In de adresboeken van 1925 en 1939 wordt Jhr. F.E.P. Sandberg als bewoner van Spoorweglaan 4 genoemd. In 1948 Gerrit van de Veenlaan 4. In 1950 wordt in Huize Hoogwolde, Gerrit van de Veenlaan 4, een uitgebreide kunst-, antiek-, en inboedelveiling gehouden uit het bezit van Jhr. Sandberg. (Bron Gooi- en Eemlander 11-2-1950) De opbrengst was bijna f 40.000.
In 1950 verhuist Philips de administratieve kant van haar Phonographische Industrie naar Hoog Wolde. Vanaf 30 oktober 1950 zal de administratie en de verkoopafdeling van de Decca-grammofoonplaten-industrie, alsmede de publiciteitsafdeling in Baarn gaan werken. Tot dan toe waren die afdelingen in Amsterdam gevestigd. Voor dit doel heeft het concern villa Hoog Wolde van de familie Sandberg aangekocht. Naast de 35 man van Decca wordt de afdeling van Philips Eindhoven, die speciaal de reproductierechten van muziek behandelt in Baarn gevestigd. |