< Terug


Omschrijving Gegevens

Wie, wat, waar: granaatinslag in woning
Foto nummer
44
Datum
05-11-2016
Foto
Omschrijving
Wij hebben een vermoeden dat deze foto's in Baarn zijn gemaakt en dat dit panden zijn die in de Tweede Wereldoorlog door granaat inslagen zijn vernield. Kan iemand dit bevestigen? Wie weet waar die foto's gemaakt zijn.

Update 12-11-2016: We kregen de oplossing van dhr. Martin Wigtman van Vereniging Oud Scherpenzeel. Deze foto is niet gemaakt in Baarn, maar gemaakt in mei 1940 in Scherpenzeel. Deze gemeente was procentueel gezien de zwaarst getroffen plaats van Nederland. De verwoestingen op de foto zijn door de Nederlandse artillerie veroorzaakt. Duitse troepen trokken door Scherpenzeel en werden door de artillerie onder vuur genomen. Bij deze beschieting sneuvelden 26 Duitse soldaten. Vergelijk bovenstaande foto met de Scherpenzeelse foto: http://oudscherpenzeel.nl/foto-archief/scherpenzeel-mei-1940/
Filmpje


Reacties
Deel deze informatie


Bericht van: Bericht
Martin Wigtman
www.oudscherpenzeel.nl
8-11-2016 20:24
Deze foto is gemaakt in mei 1940 in Scherpenzeel. Deze gemeente was procentueel gezien de zwaarst getroffen plaats van Nederland. De verwoestingen op de foto zijn door de Nederlandse artillerie veroorzaakt. Duitse troepen trokken door Scherpenzeel en werden door de artillerie onder vuur genomen. Bij deze beschieting sneuvelden 26 Duitse soldaten. Vergelijk de Groene Graf foto met de Scherpenzeelse foto: http://oudscherpenzeel.nl/foto-archief/scherpenzeel-mei-1940/

Bericht van: Bericht
DM Jetten

6-11-2016 19:20
Laanstraat en hoek nw baarnstraat meerdere keren getroffen door granaat vuur het pand van Gielen had kon je de schade buiten boven de deur goed zien in de laanstraat stond tussen rijwiel handel Kooi en van Brienen het huis van Lichtenberg dit kreeg een voltreffer en ging plat bij redden werd getik waargenomen dus werd gedacht aan een tijdbom het bleek de wekker te zijn . Lichtenberg was bij de brandweer en zijn helm hing aan de kapstok en heeft altijd in de brandweer kazerne aan de muur gehangen . De zoon van deze man was Jan Lichtenberg sigaren zaak op de berkenweg . Ook op de molenweg is een vrouw zwaar gewond geraakt wilde nog snel de tuindeuren dicht doen en werd door scherven geraakt en dood gebloed . De laanstraat was een dikke laag glas vrijwel alle ruiten waren kapot .

Bericht van: Bericht
Jurrie
N/A
6-11-2016 17:51
Ik herinner me een verhaal over een granaat inslag op de Molierestraat. Een dame is daarbij geloof ik omgekomen. Vanaf de Laanstraat 2e huis links. De familie die daar woonde had een hoeden zaak gelookf ik. van Aalten?

Bericht van: Bericht
Martin Wigtman
Www.oudscherpenzeel.nl
6-11-2016 12:01
De foto's zijn naar mijn mening in Scherpenzeel gemaakt in mei 1940. Ongeveer op deze plek staat nu hotel restaurant de Witte Holevoet. Vereniging Oud Scherpenzeel is in het bezit van een foto waar het linker huis op is te herkennen. De foto die wij bezitten is echter vanuit een andere hoek genomen.

Bericht van: Bericht
Daan Werner

5-11-2016 15:19
deze foto's nooit eerder gezien, weet ook nog wel van de granaten in april op de Jac.v.Lenn.str, maar dit lijkt meer op een bominslag en niet zo zuinig. Vreemd dat er geen oude Baarnaar is die deze foto herkent; vraag me af of het wel Baarn is. ook het verhaal van J.v.d.H.is mij vreemd; op die plek stonden toch geen woningen?

Bericht van: Bericht
Henk van Zuidam

5-11-2016 13:34
Het is beslist geen inslag van een granaat tijdens de beschieting van Baarn. De granaten van de Canadezen waren gericht op de Duitse Kanonnen welke stonden op de Jacob van Lenneplaan/Heemstralaan. Geen enkele woning zag er zo uit als de foto weer geeft, wel was er veel schade aan huizen. Het toeval wilde dat er heel oude beuken stonden waar vele granaten insloegen. Zelf woonde ik destijds enkele honderden meter van deze plaats.. Groet van Henk

Bericht van: Bericht
E.klarenbeek-Bakker

5-11-2016 12:27
Mijn ouders en ik woonden tijdens de oorlog op Torenlaan 75. De spoorlijnen Amersfoort en naar Utrecht liepen langs ons huis en het was de bedoeling dat deze werden gebombardeerd. Twee bommen zijn in onze tuin terecht gekomen. ! is van buitenaf de keuken ingeslagen en 1 is op de oprit terecht gekomen. Een derde bom is voor ons huis naast het fietspad van Baarn naar Soest terechtgekomen. Ze zijn gelukkig niet ontploft maar wij moesten het huis verlaten totdat ze onklaar waren gemaakt. We hebben toen voor een week onderdak gekregen bij de familie v.d. Grift aan de Stadhouderslaan.
Bericht van: Bericht
Jan A. van de Hoef

5-11-2016 11:08
Het zou kunnen zijn Javastraat hoek Oosterstraat tot aan de Torenlaan waar de hele rij is gebombardeerd. De bedoeling zou zijn geweest de spoorlijn te raken. Als kind woonde ik in de Korte Schoolstraat en heb daar vaak gespeeld. Het was toen een zandvlakte met nog deel van de fundering en een kelder. Er werd ook nog aan motorcross gedaan.

Hieronder kunt u uw mededelingen kwijt zoals aanvullingen en correcties.
Dit bericht wordt direct zichtbaar op deze pagina.
Let op: wees beleefd, kwets geen familie of nabestaanden van de afgebeelde personen.
Wij behouden ons het recht voor om berichten zonder opgaaf van reden te verwijderen.

Laat uw bericht achter
Naam: *
Emailadres: (Wordt niet op de site getoond)
Homepage:
Uw bericht: *
Vul hiernaast onderstaande code in:
(* = Verplicht veld)