Dit is de 43.111.041e zoekopdracht sinds 1 oktober 2005.Dit is foto nummer 2639 geplaatst op 3-7-2011 in de catagorie objekten.

Bouw Soester Natuurbad

Klik hier voor een vergroting van deze foto

Het Soester Natuurbad was tussen 1933 en 1990 een openluchtzwembad in de bossen ten zuiden van Soestduinen, aan de Van Weerden Poelmanweg in de gemeente Soest.

In 1933 werd het zwembad aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Het bad had een oppervlakte van 11.000 m? en een totale inhoud van 20.000 m? water; de oppervlakte van het terrein bedroeg bijna negen hectare. Op 17 juni 1933 werd het Soester Natuurbad officieel geopend, waarbij de Commissaris van de Koningin, de heer H. Th. S?Jacob, gemeentesecretaris Batenburg, voorzitter H. Grotewal van Soesterbergs Bloei, wethouder Peter van den Breemer en burgemeester Deketh aanwezig waren. Om de goede zeden te behouden konden dames en heren gescheiden zwemmen; gemengd baden was alleen toegestaan op bepaalde tijden.

Na het herstel van schade en verwaarlozing die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren opgetreden, heropende het Soester Natuurbad in 1946 zijn deuren. Pas in 1951 was het herstel volledig voltooid. Het zwembad werd een zeer populaire bestemming voor inwoners van Soest en uit de gehele regio. Op 17 september 1951 werd de Soester Zwemvereniging De Duinkikkers opgericht in het zwembad. In 1961 werd het Soester Natuurbad grondig vernieuwd. De goten rondom de bassins verdwenen, er kwam een moderne duiktoren (5 meter) en een nieuwe wedstrijdbad dat aan alle eisen van zijn tijd voldeed. Tot de vernieuwing in 1961 had het zwembad natuurlijke vormen en zag het er vanuit de lucht uit als een meertje.

Het zwembad bleek voor de gemeente niet kostendekkend te exploiteren en in 1990 sloot het Soester Natuurbad zijn poorten. Op het terrein staat nu het Hilton Royal Park hotel. Tevens ligt er een negen holes golfbaan. In een deal waarin ook het terrein van het voormalige ziekenhuis Zonnegloren werd teruggegeven aan de natuur, mocht een projectontwikkelaar nog enkele appartementengebouwen realiseren op het terrein van het Soester Natuurbad.

De foto die u hier ziet is denk ik gemaakt bij de grote renovatie na de oorlog, dus tussen 1946 en 1951.

Datering van de afbeelding: Eind jaren vijftig
Bron: Dhr. W.M.E. van Egdom, Den Dolder
Fotograaf: Onbekend
Gevraagd: Meer van dit soort foto's van oude plekjes in het Eemland.

Klik hier om informatie over deze foto te mailen


De afgebeelde personen op de foto zijn: