Vriendin van Groenegraf.nl
Zoek uw voorouders in Baarn en omstreken

Uw achternaam:

Maandag 17 januari 2022

Villa Sterrebosch

 door Paul van der Wilk


Luchtfoto met duidelijk zichtbaar de colonnade als erfafscheiding tussen Baarnsteyn en Sterrebosch


Het graf van Guimond de Briquemond
op de oude begraafplaats
(Foto: Geheugenvanbaarn.nl)
In 1875 rondde  jhr. Johan Frederik Hendrik Guimond de Briquemond de bouw van villa Baarnsteyn af. De villa met toren op de hoek van de Lielaan (nu Prins Hendriklaan) en de Stationsweg viel samen met de aanleg van het spoor, Station Baarn en het Stationsplein. Guimond de Briquemond was aangesteld als intendant van Paleis Soestdijk. Om zijn koets ordentelijk te stallen bouwde hij een koetshuis achter de villa. De ingang was gelegen aan de Lielaan. Villa Baarnsteyn is in 1969 gesloopt en op die plek staat nu het appartementen complex met dezelfde naam. Het koetshuis staat er nog en staat aan de weg die het Stationsplein verbindt met de Stationsweg. De reden dat het pand eigenaardig ten opzichte van de weg staat is dat het pal achter het hoofdgebouw is bedoeld. 

Huidige achtergevel met aangebouwde serre en voorzijde van Villa Baarnsteyn

Bouwtekening uit 1878

In eerste instantie werd het koetshuis gebouwd met slechts een begane grond met een ‘normale’ hoogte en een verdieping die twee gestapelde bedstedes hoog was. Daarboven een doorzalend pannen schilddak. De verdieping met slaapgelegenheid was alleen middels een trap buitenom te bereiken. De begane grond was ingedeeld in drie delen. Aan de straatzijde de biljartkamer, in het middelste deel de stalling voor de koets en het achterste deel werd gebruikt als stal voor de paarden. In de tuin, min of meer op de erfafscheiding tussen Villa Baarnsteyn en het koetshuis werd een colonnade gebouwd. Het woon huis kreeg de naam Villa Sterrebosch, een verwijzing naar het nabij gelegen park, het Baarnse Bos, destijds het park van paleis Soestdijk. Guimond de Briquemont heeft de voltooiing van de bouw van het koetshuis in 1878 nooit mee kunnen maken. Hij overleed vlak voor de oplevering. Het koetshuis heeft van 1878 tot 1916 deze functie gehad. 


In 1916 heeft de toenmalige eigenaar B. J. Veldhuis besloten tot de verbouwing tot woonhuis. Naar een ontwerp van architect J de Lugt uit Haarlem werd onder andere een groot trappenhuis met dubbele knik in geplaatst, werd de verdieping op de ‘normale 3 meter 80 hoogte gebracht en werd onder de kap een volledige volwaardige verdieping gecreëerd. Aan de tuinzijde werd een serre aangebouwd en aan de achterzijde werd de stal verruimd om tot een ruime keuken te transformeren. De keuken werd onderkelderd. Bij de ingrijpende modernisering van 2015 werd de veranda aan de achterzijde aangebouwd. 

Bouwtekeningen van de verbouwing van 1916

Vermoedelijk ergens tussen 1969 en 1973 is de colonnade gesloopt en is op die plaats de garage gekomen. De puinhopen van de sloop hebben er voor gezorgd dat de tuin nu uit een hoog en een laag gedeelte bestaat. 

Het huis werd verfraaid met een aantal zaken die door de huidige eigenaren na 2015 in ere zijn hersteld. In de hal werd onder de laminaat vloer de originele mozaïekvloer gevonden. Achter het zachtboard waarmee de schouw was ingepakt werd een mozaïek van Hollandse witjes gevonden. De hal werd van de lambrisering ontdaan, ook hier achter kwamen de authentieke Hollandse witjes dezelfde als bij de schouw, weer naar voren.


Alle foto's en afbeeldingen coll. Paul van der Wilk tenzij anders vermeld.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op.
 Uiteraard kunt u  Geheugenvanbaarn.nl  ook volgen op  Facebook  en  Twitter

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen? 
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Geheugenvanbaarn.nl.

LEES VERDER IN ONS WEBLOG
- ​Johann Wolfgang von Goethe
Duits schrijver en filosoof

"Het beste dat de geschiedenis ons nalaat, is het enthousiasme dat zij veroorzaakt."

Das Beste, was wir von der Geschichte haben, 
ist der Enthusiasmus, den sie erregt.