gvb-menu


Dit is foto nummer 1672 geplaatst op 5-10-2009 in de catagorie objekten.

Ontwerp van Herman Onvlee

Klik hier voor een vergroting van deze foto

In de eerste kwart van de vorige eeuw ontwierp en bouwde de baarnse bouwkundige Herman Onvlee een aantal villa's en kerken. Die villa's zijn niet alleen in Baarn te vinden, u vindt gebouwen van zijn hand door heel Nederland. Hij ontwierp o.a. Carilshet, Van Reenenlaan 16, Molenweg 7 en Eemnesserweg 81 en 83 en 97, Heemskerklaan 21 (de ijsfabriek), Ferdinand Huycklaan 1, Prins Hendriklaan 94 en Van Wassenaerlaan 32-34 in Baarn. Hij woonde op Eemnesserweg 51. Zijn bedrijf zat op het parkeerterrein tussen Eemnesserweg en Laanstraat. Zijn werkplaats is nog steeds achter het huis te vinden. Toen hij in september 1923 stierf was hij bezig aan een complex woningen aan de De Ruyterlaan. Ook kerken in o.a. De Lier en Gouda zijn door hem gebouwd.

Mevr. J. Onvlee heeft ons een aantal foto's toegestuurd met gebouwen van de hand van Herman Onvlee. Ze heeft geen idee welke gebouwen dit zijn, of deze in Baarn staan en of ze nog steeds bestaan. Als u dit gebouw herkent, wilt ons dan s.v.p. per mail informeren?

Update 6-10-2009: Goed nieuws. Het pand op deze foto is herkend. In eerste instantie dachten we: dat is de Laanstraat, het pand naast de ABN-AMRO, waar nu de DA Drogist gevestigd is. Dan zou op de oude foto links van het pand de School met de Bijbel moeten hebben gezeten. Onderzoek terplekke leerde ons echter dat dit vermoeden onjuist was. Het pand van de DA is duidelijk anders. Toch hadden we het gevoel dat het ergens in de Laanstraat moest zijn. 50 meter verderop kwam de oplossing. Tegenover boekhandel Den Boer staat inderdaad dit pand. Op nummer 52. Helaas is van de prachtige gevel niet veel meer over. Het rechter gedeelte van het pand is weg en daar is een nieuw pand voor terug gekomen. Het linker gedeelte bestaat nog, maar de gevel is zo goed als verru?neerd. Toch is nog goed te zijn dat dit het pand is. Het balkonnetje links is weg, maar je kunt zien aan het nieuwere metselwerk dat het daar wel gezeten heeft. Het raam in de linder verhoging is nu kleiner, maar ook daar kun je zien dat het raam inderdaad vroeger groeter was. Het stenen hekje op het dak is ook weg. Van de gevel op de benedenverdieping is niets meer over. Deze foto komt uit de collectie van de familie Onvlee. Het is echter niet met zekerheid te zeggen dat dit gebouw ontworpen is door Herman Onvlee.

Herman Onvlee is geboren op 26-06-1885 in Ijlst, zoon van Louis Onvlee en Dina Johanna van Borselen. Herman is overleden op 27-09-1923 in Amsterdam, 38 jaar oud. Hij is begraven op 01-10-1923 in Baarn, Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. Herman Onvlee is dus de zoon van de bekende hoofdonderwijzer van de School met de Bijbel. Overlijdensdatum zoals vermeld in de overlijdensakte van de aangifte in Baarn. Volgens Hade Mugie is Herman Onvlee op 23-9-1923 overleden, volgens overlijdensakte bij aangifte Amsterdam. Beroep: Architect Herman trouwde, 28 jaar oud, op 24-06-1914 in Baarn met Trijntje Plaatsman, ongeveer 25 jaar oud. Trijntje is geboren omstreeks 1889 in Texel, dochter van Paulus Plaatsman en Wilhelmina Vermeulen. Trijntje is overleden.
Kinderen van Herman en Trijntje:
1 Herman Onvlee.
2 Wilhelmina Paulina Onvlee. Wilhelmina is overleden.
3 Louis Onvlee. Louis is overleden.
4 Paul Onvlee. Paul is overleden.

Datering van de afbeelding: ca. 1915
Bron: Mevr. J. Onvlee
Fotograaf: Onbekend
Gevraagd: Meer informatie over deze familie.
Meer van dit soort oude foto's die betrekking hebben op het Eemland.

Klik hier om informatie over deze foto te mailen


De afgebeelde personen op de foto zijn:


1. Herman Onvlee is geboren op 26-06-1885 en overleden op 27-09-1923.








gvb-footer