Dit is de 43.772.149e zoekopdracht sinds 1 oktober 2005.Dit is foto nummer 1661 geplaatst op 4-10-2009 in de catagorie objekten.

Ontwerp van Herman Onvlee, Kostverloren, Zuiderkerk Bunschoten

Klik hier voor een vergroting van deze foto

In de eerste kwart van de vorige eeuw ontwierp en bouwde de Baarnse bouwkundige Herman Onvlee een aantal villa's en kerken. Die villa's zijn niet alleen in Baarn te vinden, u vindt gebouwen van zijn hand door heel Nederland. Hij ontwierp o.a. Carilshet, Van Reenenlaan 16, Molenweg 7 en Eemnesserweg 81 en 83 en 97, Heemskerklaan 21 (de ijsfabriek), Ferdinand Huycklaan 1, Prins Hendriklaan 94 en Van Wassenaerlaan 32-34 in Baarn. Hij woonde op Eemnesserweg 51. Zijn bedrijf zat op het parkeerterrein tussen Eemnesserweg en Laanstraat. Zijn werkplaats is nog steeds achter het huis te vinden. Toen hij in september 1923 stierf was hij bezig aan een complex woningen aan de De Ruyterlaan. Ook kerken in o.a. De Lier en Gouda zijn door hem gebouwd.

Mevr. J. Onvlee heeft ons een aantal foto's toegestuurd met gebouwen van de hand van Herman Onvlee. Ze heeft geen idee welke gebouwen dit zijn, of deze in Baarn staan en of ze nog steeds bestaan. Als u dit gebouw herkent, wilt ons dan s.v.p. per mail informeren?

Update 14-5-2010: Dhr. D. Kralt liet ons weten dat hij de plek herkende. Volgens hem was het een foto van de eerste steenlegging van de Vaartkerk in Bunschoten. Het pand op de achtergrond zou aan het Kostverloren in Bunschoten staan. Onderzoek ter plekke wees uit dat dit gedeeltelijk klopte. De foto is inderdaad gemaakt aan het Kostverloren. Het betreft echter de eerste steenlegging van de Zuiderkerk (gereformeerde kerk) en niet de Vaartkerk. De Vaartkerk is te vinden in Eemdijk. De gevelsteen op de Zuiderkerk leert ons dat de foto genomen moet zijn op 12 juli 1913. Toen is namelijk de eerste steen gelegd door "den oudsten ouderling". Tot die tijd werden de kerkdiensten gehouden in het gebouw dat op deze foto te zien is. Dat pand bestaat ook nog steeds en heet "Kostverloren". Het wordt nu gebruikt als bijgebouw van de kerk. Klik hier voor een foto van deze plek in 2010. Uiteraard gaat onze dank uit naar Dhr. Kralt voor de tip!

Update 17-5-2010: Navraag bij dhr. Evert ter Haar van Historische Vereniging Bunscote leerde ons dat de Zuiderkerk ontworpen is door J.N. de Munnik uit Den Haag en (inderdaad) H. Onvlee uit Baarn. Overigens werd gebouw 'Kostverloren' ontworpen door architect A. Jurling uit Nijkerk. Bron: 'BUNSCHOTEN - geschiedenis en architectuur'

Herman Onvlee is geboren op 26-06-1885 in Ijlst, zoon van Louis Onvlee en Dina Johanna van Borselen. Herman is overleden op 27-09-1923 in Amsterdam, 38 jaar oud. Hij is begraven op 01-10-1923 in Baarn, Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. Herman Onvlee is dus de zoon van de bekende hoofdonderwijzer van de School met de Bijbel. Overlijdensdatum zoals vermeld in de overlijdensakte van de aangifte in Baarn. Volgens Hade Mugie is Herman Onvlee op 23-9-1923 overleden, volgens overlijdensakte bij aangifte Amsterdam. Beroep: architect. Herman trouwde, 28 jaar oud, op 24-06-1914 in Baarn met Trijntje Plaatsman, ongeveer 25 jaar oud. Trijntje is geboren omstreeks 1889 in Texel, dochter van Paulus Plaatsman en Wilhelmina Vermeulen. Trijntje is overleden.
Kinderen van Herman en Trijntje:
1 Herman Onvlee.
2 Wilhelmina Paulina Onvlee. Wilhelmina is overleden.
3 Louis Onvlee. Louis is overleden.
4 Paul Onvlee. Paul is overleden.

Datering van de afbeelding: 12-7-1913
Bron: Mevr. J. Onvlee
Fotograaf: Onbekend
Gevraagd: Meer informatie over deze familie.
Meer van dit soort oude foto's die betrekking hebben op het Eemland.

Klik hier om informatie over deze foto te mailen


De afgebeelde personen op de foto zijn:


1. Herman Onvlee is geboren op 26-06-1885 en overleden op 27-09-1923.