Het verhaal van...
Dit is het verhaal van Hendrik Jacobus den Boer
In dit levensverhaal vertellen we u over Hendrik Jacobus den Boer. Zijn geboortewieg stond in Jaarsveld, alwaar hij geboren werd als zoon van Arie Hendrik den Boer en Diderica Maria Goekoop.Hendrik Jacobus werd geboren op zaterdag 19 juni 1875 en hij overleed op donderdag 20 december 1962. Hij mocht 87 jaar, 6 maanden en 1 dag oud worden. Hendrik Jacobus overleed in Baarn.
Hij werd begraven te Baarn Nieuwe algemene begraafplaats Wijkamplaan.
Relaties
Hendrik Jacobus den Boer had drie maal een relatie. Bij zijn overlijden was hij gehuwd met Anne Kathrien Louize Swanenburg. Voor Anne Kathrien Louize Swanenburg was hij weduwnaar van Jeannette Maria Loos en als eerste was hij weduwnaar van Bernardina Helena Breijer.Beroep
Hendrik Jacobus den Boer was boekhandelaar.Overige wetenswaardigheden
Rond 1900 kocht Hendrik's moeder Diderica Maria Goekoop de boekhandel van A. Fels. Die boekhandel was sinds 1887 in Baarn aan de Laanstraat gevestigd. De bedoeling was dat haar zoon, Hendrik Jacobus den Boer, een beroep met een zekere status zou gaan uitoefenen. Dat ze dat wilde was logisch. Diderica was een dochter van één van de rijkste reders van Nederland en een zekere status van haar zoon was daarom gewenst. Het was eigenlijk de bedoeling dat hij, net als zijn voorouders predikant zou worden, maar een ernstige ziekte, waarvoor hij naar Zwitserland vertrok om te herstellen, gooide roet in het eten. Na terugkeer naar Nederland voltooide hij het Gymnasium in Deventer en startte als boekhandelaar in Baarn. Zo werd Hendrik de eerste man in vijf generaties die geen predikant werd. De boekhandel werd Hendrik dus min of meer in de schoot geworpen. Hij liet het pand aan de Laanstraat 69 in Jugendstil verbouwen en zo kennen we het pand nog steeds.In 1901 trouwde Hendrik Jacobus met Bernardina Helena Breijer. Uit dat huwelijk werden twee zoons geboren: Arie Hendrik en Hendrik Jacobus. De bekende Baarnse fotograaf Adriaan Boer adviseerde Den Boer om naast de boekhandel ook een uitgeverij te beginnen. In 1903 verschenen de eerste kalenders met als onderwerp Bunschoten en Spakenburg. Die uitgeverij zou later voortgezet worden door Hendrik Jacobus jr. Hendrik's echtgenote Bernardina was en fervent boekenliefhebster en zeer betrokken bij de boekhandel van haar echtgenoot. Ze vertaalde "Siddharta" van Hermann Hesse naar het Nederlands. Zij overleed vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hendrik was echter snel getroost want al zes maanden later trouwde hij met zijn boekhoudster, Jeannette Maria Loos. Er werd vermoed dat Hendrik al lang voordat zijn echtgenote overleed een verhouding had met zijn boekhoudster, want hij was wel erg vaak in het kantoortje van zijn boekhoudster te vinden.
In 1948 wilde Hendrik het wat rustiger aan doen. Hij verkocht zijn boekhandel aan Jacoba (Coby) de Jonge die al sinds 1930 bij boekhandel Den Boer werkzaam was. Zij kende de kneepjes van het vak. In 1960 trouwde Coby met Gerrit Willem Bakker. Coby was toen 48 jaar oud en Gerrit Willem al 62.
Nadat Hendrik de boekhandel kocht had betrok het echtpaar Villa Vijverhof aan Eemnesserweg 46. Daar zou Hendrik zijn laatste jaren slijten. Jeannette, Hendrik's tweede echtgenote, overleed op 10 mei 1954. Een kleine zes maanden na het overlijden van zijn tweede echtgenote trouwde Hendrik voor de derde keer. Zijn derde echtgenote was Anne Kathrien Louize (Loes) Swanenburg, geboren in Pretoria, Zuid-Afrika. Op 20 december 1962 overleed Hendrik Jacobus den Boer zelf op 87-jarige leeftijd. Hij werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan. Zijn derde echtgenote Loes zou hem nog vele jaren overleven. Zij overleed in 1993 en bleef tot het laatst toe vriendin met Coby Bakker-de Jonge.
Bron: In Memoriam Hendrik Jacobus den Boer in de Baarnche Courant, december 1962 en onderzoek van Rachel den Hollander gepubliceerd in de Baarsche Courant van 9 augustus 1999.