Het verhaal van...
Dit is het verhaal van Willem van Oosterom
In dit levensverhaal vertellen we u over Willem van Oosterom. Zijn geboortewieg stond in Ruwiel, alwaar hij geboren werd als zoon van Teunis van Oosterom en Pietertje van Vliet.Willem werd geboren op vrijdag 23 oktober 1835 en hij overleed op woensdag 4 januari 1905. Hij mocht 69 jaar, 2 maanden en 12 dagen oud worden. Willem overleed in Baarn.
Hij werd begraven te Lage Vuursche Kerkhof.
Relaties
Willem van Oosterom had twee maal een relatie. Bij zijn overlijden was hij partner van Kornelia Seldenrijk. Voor Kornelia Seldenrijk was hij partner van Maria Zeldenrijk.Beroep
Willem van Oosterom was koffiehuishouder.Overige wetenswaardigheden
Woonde te Lage Vuursche.In 1865 pachtte Willem van Oosterom een uit de 17e eeuw daterende herberg en een boerderij van jonkheer Bosch van Drakesteijn, bezitter van het dorpje de Vuursche. Onder zijn handen, en die van zijn talrijke kinderen is de eenvoudige herberg in enkele decenia uitgegroeid tot een restaurant en hotel van formaat, waar de mensen van de befaamde pannekoeken komen proeven, uitrusten van de jacht of vanaf het terras de onafgebroken stroom toeristen zien passeren. Toen Willem van Oostereem in zijn jaren de herberg pachtte, aanvaardde hij daarbij tevens de verplichting dat hij een wekelijkse bodedienst naar Utrecht moest onderhouden. Bovendien moest hij iedere zondagmorgen een rijtuigje ter bechikking hebben, om het Rooms Katholieke personeel van kasteel Groot-Drakestein naar Baarn te vervoeren, om aldaar zijn kerkelijke verplichtingen te vervullen. Om 1874 bleef Willem van Oosterom als weduwnaar met zijn kinderen achter. Maar een paar jaar later trouwde hij met de dochter van de dorpsbakker Seldenrijk. Deze vrouw was twintig jaar jonger als Willem. Zij schonk hem nog eens 10 kinderen. Op zijn 61ste werd Willem voor de laatst maal vader van het achttiende kind, ook Willem van Oosterom genaamd. Cornelia Seldenrijk, de tweede echtgenoot van Willem Sr. was heer en meester in de keuken. Haar pannekoeken mochten er wezen, maar ook de broodjes met kaas en gebakken eieren met ham vonden veel aftrek. De ham kwam van de varkens die op de boerderij werden gefokt en ook de boter, kaas en melk waren afkomstig uit het eigen bedrijf. Mevr. Van Oosterom werkte hard en deed er alles aan om het de gasten naar de zin te maken. Van lieverlee verschenen dan ook steeds meer rijtuigen met mensen uit omliggende dorpen waar de pannekoeken van Van Oosterom al een begrip waren geworden.