C.R. de Ruijter opent in 1860 banketbakkerij in de Brinkstraat te Baarn en start de productie en de verkoop van geboortemuisjes.
De grondslag van De Ruijter werd in 1860 gelegd in het voorhuis van een voormalige boerderij aan de Brinkstraat te Baarn. Daar begon de 24-jarige Cornelis Rutgerus De Ruijter een banketbakkerszaak, nadat hij het vak had geleerd bij een vooraanstaande Utrechtse banketbakker. Aldaar was hij ingewijd in de geheimen van de bereiding van "geboorte muisjes", anijszaadjes met veel laagjes suiker erom, waardoor kleine witte en roze bolletjes ontstonden. Deze werden gegeten op beboterde beschuit bij de geboorte van een kind. De muisjes van C.R. De Ruijter vielen bij de gezeten burgerij minstens zo goed in de smaak als zijn gebak en bonbons.
Bovendien ontstond kort hierna al een variant op de geboorte muisjes toen enkele oudere dames, die de gesuikerde anijszaadjes wat hard vonden voor hun gebit, hem op het idee brachten de muisjes fijn te maken in de vijzel. Zo ontstonden de beroemde, na die tijd nooit meer weg te denken, Gestampte Muisjes. De naam van het broodbeleg Rose en Witte muisjes, verwijst naar de tijd dat het product voor het eerst geproduceerd werd, toen schreef men roze met een "s".
|