Opmerkingen |
Richard Barmé woonde met zijn ouders en zijn zus Rita in de Nassaulaan 4 in Baarn. Hij was student. Onder de schuilnaam Edo ging hij in het verzet als lid van de Knokploeg Rotterdam. Hij vluchtte via Portugal naar Engeland, waar hij werd opgenomen bij de Special Operations Executive van de Britse geheime dienst. Op 1 november 1944 werd hij in het kader van de actie ‘Trapping’ als radiotelegrafist gedropt bij Benthuizen. Zijn radiozender werd door de Duitsers gepeild en op 2 februari 1945 is hij op het adres Hoyledesingel in Rotterdam gearresteerd en opgesloten in de strafgevangenis van Scheveningen (Oranjehotel).
Op 8 maart 1945 is Richard Barmé op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd als represaille voor de aanslag op SS-hoofdman Rauter. Bij Koninklijk Besluit van 2 mei 1953 kreeg hij postuum het Kruis van Verdienste en de Bronzen Leeuw. Hij staat vermeld op de officiële Erelijst van verzetsstrijders. Richard Barmé was ongehuwd.
NIOD, Erelijst Verzet en Koopvaardij, database vervaardigd door dhr J.W. de Leeuw
Zie tevens Dodenboeken van het Oranjehotel op de website van het Nationaal Archief.
Meer informatie over deze persoon is te vinden in:
Eddy de Roever Zij sprongen bij maanlicht. De geschiedenis van het bureau bijzondere opdrachten en de agenten Londen 1944-1945 (Baarn, 1985)
Over de plek waar Richard begraven zou worden is nogal wat gesteggel geweest. Aanvankelijk zou hij begraven worden op 8 december 1945 op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Daar was onenigheid over tussen de burgemeester van Den Haag en het militair gezag. Een week later, op 15 december werd hij alsnog aldaar begraven, maar later is het lichaam overgebracht naar het Nederland Ereveld in Loenen. | |